Vardagen tränger sig på

Så var det torsdag. Ska ut och gå en långpromenad med mina gåstavar som jag köpte för några månader sen. Har inte provat dom än ! Funderar på när jag ska komma iväg på längdskidorna också. Tänker på det varje dag nu men man kommer ju aldrig iväg. Jag har slutat förvånas över mig själv...........
Tänker lite på den här "egna övertalningsmekanism" som en del jag känner på mitt jobb och på annat håll tycks besitta. Den mekanism har inte jag. När jag inte vill träna, inte har lust, känner mig för trött, allmänt bångstyrig och har en dålig dag, ja då tränar jag inte heller ! Så enkelt är det med det.

Jag börjar nog jobba under nästa vecka. Tycker jag känner mig redo för det. Men räkna INTE med att jag är på det bästa humöret alla dagar ! Och RÄKNA med att ni kan få ett ilsket bryskt och avvisande svar om ni frågar något jag inte har lust att svara på eller om jag tycker ni ställer "en fråga för mycket" !!!

Känns som att det är dags att åka upp till fjällen och åka lite skidor snart också innan även denna vintersäsong tar slut utan skidåkning ! Vad händer ? Jag som åkte så mycket förut.
Nu Måste jag se till att införskaffandet av ny slalomutrustning verkligen blir av !

Vi letar gravsten fortfarande. Eller vi letar inte längre. Vi har fått flera förslag från ett par stenhuggerier och vi vet ganska väl nu vad vi vill ha. Nu är det bara att välja ett av alternativen och tänka ut hur vi vill ha texten på stenen och hur hela gravvården ska se ut som gäller.

Annars tycker jag det har börjat lugna ner sig för mig efter begravningen. Man sover bättre, många anspänningar har börjat släppa. Jag tror mycket har med att göra att det blev så ljust och vackert. Det kunde verkligen inte ha blivit bättre. Tack till alla som jobbade för Göran under hans sista tid på närsjukvården i ljusdal, ni var helt otroliga och jag kan inte tacka er tillräckligt ! Tack också till rosins begravningsbyrå, Odd Fellow, Ljusdal-Ramsjö församling för att ni gjorde begravningsdagen så fin som den blev ! Tack också till Anna-Karin på interflora ditt fina blomsterarrangemang och tack till Ella-Maria för din skönsång i kyrkan !
Ingen ska känna sig glömd. Alla som medverkade på något sätt till att dagen blev så bra ska ha ett stort tack !

Ha det gott vänner ! Nu ska jag ut och gå i snöyran

// RickardTheres no time for us
Theres no place for us
What is this thing that builds our dreams yet slips away
From us

Who wants to live forever
Who wants to live forever....?

Theres no chance for us
Its all decided for us
This world has only one sweet moment set aside for us

Who wants to live forever
Who wants to live forever?

Who dares to love forever?
When love must die

But touch my tears with your lips
Touch my world with your fingertips
And we can have forever
And we can love forever
Forever is our today
Who wants to live forever
Who wants to live forever?
Forever is our today

Who waits forever anyway?


http://www.youtube.com/watch?v=ZkmdcsAjXeE

Denna låt säger mer om den "riktiga" verkligheten än dom flesta andra låtar !

Här är stillhet och tystnad, nu när marken färgats vit......

Har märkt av en stor ökning av läsare på min blogg under dom senaste 2 månaderna. Härligt !

I torsdags begravdes som sagt min far. En dag som började jobbigt men blev lättare att bära då begravningen blev så otroligt ljus och fin. Tusen tusen tack till alla som närvarade ! Jag vet inte om den värsta saknaden har slagit till ännu. Jag är ganska lugn och sansad men jag är sådan som människa. Sorgen finns naturligtvis där och kommer alltid att göra men jag tycker jag har samlat mina känslor ganska bra och kan bära det jobbiga på ett annat sätt nu än dagarna efter han gick bort.

Tomheten är alltid närvarande. Det känns fortfarande overkligt att gå hem till föräldrahuset och så är han inte där. Jag ringde på hans mobiltelefon igår och hörde hans röst på telefonsvararen. Det känns fortfarande naturligt ! Inget konstigt med att han pratar där, man tror fortfarande att han kommer ju ringa något tag. Han är ju bara ute på långresa och hör av sig snart ............

Sorgearbetet kommer ta låååång tid och måste få ha sin gång ! Vet inte om man "kommer över" sånt här men jag tror att försöker man acceptera sin situation, lyssnar på sin kropps signaler och sörjer lugnt och stilla i sin egen takt och på sitt eget sätt så kommer man någon gång i framtiden att lära sig att leva med det. Det är MYCKET lättare sagt än gjort men det går bara man själv vill att det ska gå.


Söndagen den 1 Februari kl 11.00 läses det tacksägelse över min far i gudstjänsten i Ljusdals Kyrka. Begravningen var till för närmaste kretsen. Det var min fars vilja att ha det så. Alla som inte närvarade men hedrade min fars minne på andra sätt genom telefonsamtal, fina hälsningar genom kort och dikter, genom sms, alla ni som lämnat kommentarer på min blogg, skrivit till mig på min facebook-sida, alla ni som skickat blommor hem och till begravningen, lämnat gåvor till flera fonder och stiftelser med mera, alla ni ska ha ett STORT tack för det stöd ni ger mig, min mor, farfar, farmor och alla övriga Görans anhöriga i denna svåra situation ! Genom ert stöd och att ni vill hjälpa oss och dela våran sorg så blir vi starka tillsammans. Och kom ihåg ! Att vara stark menas att man vågar visa alla sina känslor, få utlopp för sina känslor och inte tvärtom !

För mig är att vara mänsklig och ödmjuk = att vara stark.


Är det någon/några som känner att ni vill hedra minnet av min far genom att besöka kyrkan så är ni varmt välkomna till gudstjänsten i Ljusdals Kyrka den 1 Februari.


Precis som igår vaknade jag 11 men gick upp 12. Det har inte blivit mnåga knop idag med andra ord. Fast snöskottning har det blivit både hemma och hos min mor. Fy tusan vad med snö det har kommit ! Men jag klagar inte. Älskar vintern lika mycket som sommaren.
Måste ut på längdskidorna någondag. Köpa ny slalomutrustning står också på agendan. Det har det gjort länge men det har inte blivit av. Mina nuvarande skidor är slitna och dessutom för korta. Har ett par skidor ute i garaget hemma hos min mor som far fick för något år sedan, som är i lagom längd och som aldrig har använts. Då det står findus på skidorna (ni vet, frys-varumärket) så kommer dom också att förbli oanvända !
Har inte varit ute och gått någon långpromenad  på läääänge. Det har varken funnits ork eller vilja efter allt som hänt i mitt liv dom senaste månaderna. Nu när det förhoppningsvis blir lite lugnare så ska jag försöka komma igång med det igen. Nyårslöftet ärm att börja träna mera i olika former så jag måste ta tag i det där något tag. Har varit ute och gått runt kvarteret där jag bor igår och idag iallafall.
Efter snöskottandet idag så bjöd min mor mig på någon god wook. Eva är ljusdals bästa kock ;)

Nu ska jag gå och duscha och sedan fördriva resten av kvällen i soffan med en kopp te framför tv:n. Mys-söndag kallas det för.

Ha det gott alla !

Tusen kramar till er alla ! // Rickard

Andra bloggen nu där rubriken är en textrad ur texten till den fina melodin "koppången", ursprungligen ett fiol-stycke av Per-Erik Moraeus som har fått en text av Py Bäckman. Så här kommer hela texten. Jag har någon slags förkärlek till sånger som har en text med allvarlig innebörd och som handlar om verkligheten.


Här är stillhet å tystnad, nu när marken färgats vit
från den trygga, gamla kyrkan klingar sången ända hit
Jag har stannat vid vägen, för att vila mej ett tag
å blev fångad i det gränsland som förenar natt och dag

Och ett sken ifrån ljusen bakom fönstrets välvda ram
har förenat dom själar som finns med oss här i tiden
å jag vet att dom som har lämnat oss, har förstått att vi är
liksom fladdrande lågor, så länge vi är här

Där, bland gnistrande stjärnor som förbleknar en och en,
kommer livet väldigt nära som en skymt av sanningen.
Vi är fångar i tiden, som ett avtryck av en hand på
ett rostigt, gammalt fönster som fått nåd av tidens tand

En sekund är jag evig, å sen vet jag inget mer...
Bara ett, att jag lever lika fullt som någon annan.
Jag är här, å mitt på en frusen väg finns det värme ändå
fastän snön börjat falla och himmelen blir grå

Och ett sken ifrån ljusen bakom fönstrets välvda ram
har förenat dom själar som finns med oss här i tiden
å jag vet att dom som har lämnat oss, har förstått att vi är
liksom fladdrande lågor, så länge vi är här.
 

Idag ringde klockorna till vila

I morse steg jag upp tidigt. Åt frukost, klädde på mig och gick över till min mor. En kväll innan hade jag skrivit ihop ett längre tal som jag tänkte hålla på minnesstunden om det gavs tilfälle. Jag skrev ut talet, la det i innerfickan i min kavaj och sedan satte vi oss i bilen och åkte till kyrkan.

Vi var där ca 09.15. Farmor och farfar hade just kommit. Mamma gick in i kyrkan och jag visade farmor och farfar gravplatsen. Sedan gick vi in i kyrkan. Kistan stod vakert uppställd, dekorerad med blommor och ljus. Efter vi hade tittat på kistan och samlat ihop oss gick vi ner till bakre delen av kyrkan och hängde av oss ytterkläderna. Sen började begravningsgästerna komma. Det blev mycket hälsanden och kramanden.

Kl 10 hade alla intagit sina platser och klockorna började ringa. Efter organisten spelat "Vid Frösö Kyrka" som inledningsmusik sjöng EllaMaria Berglund "I gott bevar" ur kristina från duvemåla. Vilken sagolikt fin röst hon har ! Då hon började sjunga och när vi sjöng första psalmen psalm 249 "Blott en dag" bröt en stark sol igenom och lyste rakt in genom främsta kyrkfönstret på oss som satt på första raden !
Det tar jag som ett tecken på att Göran såg oss och var med oss idag.
Prästen som förrättade begravningen Magnus Boäng höll i hela ceremonin på ett mycket fint sätt. Enkelt, värdigt och väldigt personligt. Din predikan och musiken gjorde en jobbig dag mycket lättare att bära.
Det betydde mycket för mig att få ha så många av mina släktingar med från både fars och mors sida. Jag är så tacksam över att ni ville komma !
Och stort tack till Marianne och Bengt för att ni ville komma ! Jag är säker på att Göran blev mycket glad över det.
Vi sjöng också psalm 256 "Var inte rädd" och Psalm 190 "Bred dina vida vingar" som slutpsalm.
Innan vi avslutade sjöng EllaMaria "Jag har hört om en stad ovan molnen". Hon sjunger så fint att hon skulle ha fått sjunga för mig oavbrutet en hel dag om hon ville !
Sedan spelades "Time to say goodbye" som avslutningsmusik och vi lämnade därefter kyrkan.
Vi tog på oss ytterkläderna, gick ut och väntade medan vaktmästarna förde ut kistan. Sedan gick vi i procession bakom kistan över kyrkogården bort till graven där gravsättningen ägde rum och vi tog avsked.

Efter hälsanden och kramanden vid graven så for vi till Odd Fellow där vi höll minnesstund. Där serverades en mycket god buffé med kött, pajer, sallader, färilakorv m.m samt kaffe och en god bakelse till efterrätt.
Flera fina tal hölls och många berättade roliga gamla minnen. Magnus läste upp tackbrev från blommor, brev och gåvor till flera olika fonder, främst cancerfonden. Även jag höll mitt tal. Det blev ganska långt men väldigt personligt. Många tackade mig och jag tror många uppskattar att jag skriver rakt av ifrån hjärtat av vad jag verkligen känner utan några försök till inlindanden. Då ser jag det som att mitt budskap har nått fram. Tack också till Ingrid, Gudrun och Thomas för fina tal.
Min mor tackade särskilt de långväga gästerna för att ni ville komma. Det gäller på både min mors och min fars sida !
Och vi är naturligtvis lika tacksamma för att ni kom allihopa ! Utan er hade denna dag inte blivit vad den blev.

Efter vi tagit avsked av varandra och lämnat Odd Fellow åkte min mor och jag och köpte ljus och satte på graven. Vilken vacker syn vi möttes av när vi kom dit ! Graven var igenfylld och alla blommor från kyrkan hade blivit ditplacerade. Så vackert, så vackert och vi stannade länge innan vi åkte hem.

Kvällen innan hade vi alla min mors släktingar hemma hos min mor på mat. Vi hade det så trevligt ! Och framför allt skönt att få träffas och prata ordentligt i avspända former innan begravningen. Många av er ser jag alldeles för sällan.

Allt som allt är min mor och jag så nöjda och så tacksamma över denna dag ! Den blev ett fint minne för resten av mitt liv ! Det blev verkligen så fint som det hade kunnat bli. Plus lite till. Och som jag sa. Göran är med oss. Han ser oss, han hör oss och han vet allt vi gör. Jag hoppas du blev glad idag pappa. Det är jag övertygad om. Vi gjorde detta helt efter din vilja.

Stort stort tack till er alla från mig och Eva ! Nu ska vi alla trösta varandra och minnas Göran tillsammans med värme !

Jag avslutar inlägget med texten till den så sagolikt vackra sången "I gott bevar" ur kristina från duvemåla som sjöngs idag på begravningen.

En gång var jag rädd för mörkret
men det är jag inte mer
Dagar, nätter, det gör ingen skillnad
jag är trygg vad som än sker
Du ängslas över mig
Men jag kan lova dig
Om allt rämnar runtomkring oss finns vår kärlek kvar
Den har inget slut, du och jag, vi mötas åter
och du ska alltid minnas vad jag sagt
Jag är i gott bevar

Minns du Duvemåla hage
där jag väntade på dig
Invid grinden ska jag stå och vänta
tills du åter är hos mig
Och tiden ska stå still
för alltid om du vill
I natt ska en stjärna tändas, den ska skina klart
Den lyser dig väg, du och jag, vi mötas åter
Beskyddet av en ängel som står vakt
det vet du att jag har
Jag vill att du ska minnas vad jag sagt
Jag är i gott bevar


Vila i frid pappa ! Vi ses. Inte här, inte nu men på en annan plats då jag fullbordat mitt här. Tack för allt !

Och jag vet att dom som har lämnat oss har förstått att vi är, liksom fladdrande lågor så länge vi är här

Jag vill börja med en sista hälsning till dig Göran ifrån allt och alla som stod dig nära men som inte kunde tala direkt till dig:


Frid susar träden kring

hem och fjällstuga Du älskat


Farväl bugar trädgården

Du vårdat så ömt


Tack viskar fåglarna, som

var morgon Dig hälsat


Tyst sjunger vinden,

Vila i frid


Och en sista hälsning från mig och Eva:

Hand i hand från ungdomsdagar

Vi trofast vandrat livet ut


O min käre, gode Make

jag kan aldrig glömma Dig


Dina händer ligger stilla

med en bruten ros uti


Minuterna står stilla

i den sorg som drar förbi Så stilla


Du somnade in från världen

Soliga minnen Du lämnade kvar


Tårfyllda ögon Dig följa på färden

Tack för all kärlek och godhet Du gav


Så vila i frid ty dagen är slut

Ditt redbara hjärta har somnat


Din livsgärning lever, den sinar ej ut

Fast handen i döden har domnat


Vi tacka för allt vad i livet Du skänkt

För kärlek och omsorg vad vackert Du tänkt


Idag ringer klockorna till vila


Farväl min kära make. Farväl min kära far. Vi ses igen. Inte här, inte nu men på en annan plats när vi har fullbordat vårat här.


1 dag kvar

Då var det bara en dag kvar till en begravning jag helst hade väntat minst 20 år till med att gå på. Men det måste göras.
Har stämt av med begravningsbyrån och allt är klart inför i morgon. Begravningen av min far kan börja. Det känns som jag vill inte, jag vill inte.... men jag måste. Och egentligen så vill jag för det finns väl inget finare sätt att hedra en avliden närstående än en fin och värdig begravning.

Nu håller jag på att göra klart det sista i min lägenhet innan jag ska göra mig i ordning och gå över till min mor. Vi ska ha hennes tillresta släktingar på mat ikväll. Kan vara skönt att få träffa dom man ser knappt alls annars i lite avspända former innan begravningen.

Övade hela gårdagkvällen och länge nu åp morgonen på att knyta slips. Har ni hört. Jag är snart 23 år och kan inte knyta slips ! Det har sin enkla förklaring i att jag känner mig verkligen inte bekväm i kostymer och använder det bara då klädkoden tvingar mig till det. Det kanske blir ändring på det någon gång i mitt liv men just nu är det så iallafall.

Det blir en fin begravning med mycket musikinslag och efter gravsättningen blir det mat på Odd Fellow här i ljusdal.

Funderar på om jag ska åka till fjällstugan på söndag. Kan vara skönt att få komma till mitt smultronställe och få se någonting annat. Men jag vet inte om jag vill det än. Jag får se hur det blir.

Läste på min kära arbetskamrat maries blogg att hennes mormor gått bort i natt. Jag har förstått att hon varit dålig länge men inför en närståendes död är man aldrig beredd och chocken blir lika stor hur mycket man än försöker förbereda sig. Jag vet hur det här med den saken. Tänker på dig och din mor !

Tänker på dig också Angelica ! Hoppas din farfar har det bra nu.

Nu ska jag fortsätta städa min lägenhet. Hörde av min mor att det var någon som ville komma och titta sen så det borde väl se acceptabelt ut då iallafall.

Jag skriver i morgon kväll eller på fredag om hur begravningen var och hur jag upplevde det. Visst, jag är nervös inför den men samtidigt lugn ändå. Jag har varit på 6 begravningar tidigare så jag vet vad det handlar om. Skillnaden är att nu är det jag som är närmast anhörig.

Ha en bra dag och ta hand om er !

Kramar // Rickard

O soluppgång i evigheten,
o morgon över stjärnehav,
o dag, varom I intet veten
som tron blott på en jordisk grav

Vad är vårt liv, den korta stunden,
mot livet som vår själ tillhör,
ur tiden löses den obunden
och med sin vinge himlen rör

Du stjärnedag, den stunden randas
då jag för första gången dig ser,
med evighetens ljus jag blandas,
som sig för mig som morgon ter

Min enda bön är min riktning,
att vara stilla i mörkret,
att tiga stilla i mörkret vänd mot dig.
Det är något med döden som inte är övertygande.
Som när våren kommer för tidigt.
Eller när svaret går före frågan.
Eller när musiken slutar på dominanten och efterlämnar
en svävande väntan.

Jag anar en befrielse i det gränslöst svåra.
Inte som ljuset i slutet av en tunnel
inte som ett fyrverkeri mot natthimlen
inte som den ena sidan av två möjliga
och absolut inte som en belöning efter väl utkämpad strid.......

men som ett frö i ännu frusen jord.


Om 2 dagar säger vi adjö.......

till min far Göran Nyberg. Inte tycker jag det känns bättre ju längre tiden går, snarare tvärtom. Och tomheten blir nog mer påtaglig efter begravningen. Nu har man ju haft något att sysselsätta sig med hela tiden. Det lär man i och för sig ha även efter begravningen men ni förstår nog hur jag menar. När avskedet är taget så är det likson defenitivt. Här under ligger kistan, hit går jag och så kommer det att bli så länge jag lever. Ändå är jag relativt lugn och sansad. Chock och sorg kan ju ta sig uttryck i så mycket annat än bara gråt, skrik och hysteri. Och varken min mor eller jag skriker eller är hysteriska. Och ni släktingar som tror min mor inte klarar av att vara hemma själv. Ge er !!! Visst, det är ju en människa mindre hemma och det märks väldigt mycket, men hon har aldrig någonsin haft problem med att bo själv och kommer aldrig att ha det heller !

Pratade med våran präst igår. Programmet för begravningen torde nu vara klart. Skönt att veta. Det blir en mycket fin ceremoni med traditionell predikan och psalmsång samt 2 solistframträdanden.
Jag har planerat så gott det har gott efter hur jag tror min far ville ha det. Jag är övertygad om att du ser det här Göran så hoppas du blir nöjd.

Vi letar gravsten också. Det är ju inget man byter varje år precis så man ska verkligen vara nöjd med det man slutligen väljer. Har börjat titta på lite fjällrelaterade motiv. Det är min mor och jag överrens om, att det ska vara något fjällmotiv med. Det blir nog bra tillslut.

Igår var vi i hudiksvall och handlade kläder. Jag köpte min kostym och skjorta till på torsdag.

Idag ska jag hjälpa min mor med att göra iordning i hemmet. Hon får besök av släktingar imorgon så ju mer man har förberett, ju bättre är det.

Nu ska jag gå och duscha. Ha en bra dag allihopa. Ta hand om er !

// Your own RichardNågra ord att tänka på

You can shed tears that he is gone,
or you can smile because he has lived.

You can close your eyes and pray that he'll come back,
or you can open your eyes and see all he has left.

Your heart can be empty because you can't see him,
or you can be full of the love you shared.

You can turn your back on tomorrow and live yesterday
or you can be happy for tomorrow because of yesterday.

You can remember him and only that he's gone,
or you can cherish his memory and let it live on.

You can cry and close your mind, be empty and turn your back,
or you can do what he'd want, smile, open your eyes, love and go on!

Fredag. En vecka sedan nu.......

Så var det fredag. Har försökt städa lägenheten lite tills nästa vecka ifall någon släkting vill komma och titta. Så man kommer fram på golvet iallafall. Nej så illa är det inte men man vill ju hålla snyggt ändå. Fy tusan vad kallt det är idag. ca 20 - ! Hoppas på lite behagligare väder på begravningsdagen. Men man får väl pälsa på sig ordentligt om inte annat. Tänk på att kolla upp vädret ni släktingar som kommer söderifrån !

Igår valde min mor och jag gravplats. Det blir ett mycket fint läge, invid en hög stenmur med stora träd som skyddar från vägen och alldeles längst upp vid en allé som leder ut på södra kyrkogården. Det blir mycket fint !
Men kyrkogården var som en isbana. Hoppas dom sandar på torsdag.

Idag har min mor och jag träffat prästen som ska vara officiant på begravningen. Vi pratade i lite drygt en timme om Göran, om hans liv, om oss, om våra liv, ja om allt möjligt, bestämde psalmer och diskuterade den övriga musiken samt en hel del praktiska saker. Det var ett mycket trevligt samtal vi hade.
Även om det kommer bli jobbigt så blir det en mycket fin och värdig begravning !
Hoppas du blir nöjd far ! Vi gör det så gott vi kan efter hur vi tror att du ville ha det.

Nu ska vi äta middag och sedan rensa ur garaget. Vanliga vardagssysslor som tar längre tid än vanligt att göra och är jobbigare på grund av omständigheterna naturligtvis. Vi måste tillåta oss själva att sörja i våran egen takt och på vårat eget vis. Inget sätt att sörja är fel, alla sörjer olika och det tar olika lång tid för oss alla !
För livet måste gå vidare dag för dag, för oss som finns kvar här. Göran skulle bli vansinnig om vi slutade med att leva våra egna liv bara för att han inte finns med oss här längre !

Men du ska också veta Göran, att även fast vi vet att du har det bra nu i det landet där du är nu, så kommer tomrummet efter dig kommer aldrig att kunna fyllas !

Ta hand om er !

Kramar till er alla från eder Rickard.

Den 13:e. Min fars och mors gemensamma turdatum.

Det är Tisdag den 13 Januari. Den 13:e sägs ju vara det allmänna otursdatumet men för min far och min mor är det deras gemensamma turdatum. Orsaken. Min far fyller år 13 Juni och min mor fyller år 13 November. Jag skriver att min far "fyller" år och inte fyllde år för i min värld slutar inte en närstående till mig att fylla år bara för att han eller hon har lämnat oss och gått över till andra sidan. Jag kommer alltid uppmärksamma min fars födelsedag. Så ofta jag har möjlighet till det så kommer jag gå till graven för att göra det. Har jag inte möjlighet att göra det något år så kommer jag uppmärksamma det på annat sätt !

Det är nu 4 dagar sedan han lämnade oss. För mig och min mor känns det som ännu längre sedan. Dagarna går sakta så sakta. Man blir så snabbt jättetrött utan att ha gjort någonting egentligen. Det är naturligtvis den psykiska tröttheten.
Man går som i spiraler. Och jag är beredd på att det kommer bli så väldigt länge. Många som har varit med om tung sorg säger att det värsta bakslaget kan komma efter begravningen. Då den värsta stormen börjat lägga sig blir den verkliga sorgen och saknaden extra mycket påtaglig. Jag vet inte då jag tack och lov inte har varit i den här situationen förut men jag är beredd på vad som helst.

Idag var det bisättning för Göran i St Olofs kapell här i ljusdal. Var lite orolig innan att jag inte skulle orka med denna ceremoni. Inget konstigt med det då jag aldrig varit på någon bisättning förut. Men det gick väldigt bra. Det var väldigt fint ordnat med kista och svepning och sånt. Väldigt fint och bra gjort så stort tack till er som ordnade med detta !
Vi samlades en stund jag, min mor, farfar, farmor, faster, hennes man och 2 av deras barn för en minnesstund och en liten andakt. Tack till Thomas för att du läste ur svenska översättningen av "Abide With Me". Det var riktigt fint. Kistan öppnades så vi fick en bra chans att ta ett riktigt avsked. Det var så fint. Jag hade ångrat mig djupt om jag inte hade varit där. Han var så fin, så lugn. Som att han sov djupt och skönt.
Efter vi hade tagit avsked stängde jag, min mor, farmor, farfar och faster kistan tillsammans och vi lämnade kapellet.
Efteråt samlades vi hemma hos min mor för fika. Skönt att bara få sitta och prata om allt och inget.

I morgon ska jag till läkaren för att få sjukintyg. Detta är andra veckan jag är hemma och jag är så psykiskt trött av det här så jag kommer inte jobba under januari åtmistonde. Känner jag att jag orkar så ska jag försöka återgå någon gång under februari. Jag måste ju ha mitt jobb så någon gång måste jag göra det ! Ju förr desto bättre brukar man ju säga men dödsfallet skedde ju inte på naturlig väg så situationen är ju lite speciell. Jag tänker skynda långsamt.

Planeringen inför begravningen nästa vecka pågår också. Vi har bestämt att vi ska ha en buffé till minnesstunden. Så finns det någonting för alla att äta.
Jag och min mor ska ta kontakt med kyrkogårdspersonalen för att välja gravplats. Vi tänker ta god tid på oss, gå igenom
allt och välja ut en riktigt fin plats. Samma sak med gravsten. Det är ju ingenting man väljer ofta så den ska väljas med noga omsorg. Helst skulle jag ha velat hämta en sten från naturen från Görans favoritställe funäsdalen men det är ju så mycket som ska stämma för att den ska kunna tillverkas i ordning så jag tror inte det är möjligt att göra så.

Mitt i allting så är jag så glad och tacksam över att jag bor kvar i ljusdal när detta hände. Det är redan nog jobbigt som det är och det hade blivit mycket värre om jag hade måsta åka buss eller tåg för att ta mig hem. Tänka sig, vara här några dagar, vaka på sjukhuset och sedan åka hem igen då tillståndet med honom var mycket dåligt för att sedan behöva återvända igen. Näe det hade blivit för jobbigt !
Lika glad och tacksam är jag över att han fick se mig flytta in i min nya fina lägenhet ! Han var väldigt nöjd han också och tyckte jag fick det väldigt fint och bodde väldigt bra. Det är jag glad och tacksam över att han fick se !
Tyvärr får han inte vara med när jag tar körkort. Men detta skedde ju oplanerat och på onaturlig väg även om vi visste på slutet vartåt det skulle gå så det var inte så mycket jag kunde göra åt den saken. Jag är dock övertygad om att han kommer vara med då iallafall. Han ser allt jag gör, finns med mig hela tiden och vet vad som kommer hända i mitt framtida liv. Jag tror att han där han är nu har makt att påverka omständigheterna så jag är övertygad om att jag kommer lyckas med körkortet. Naturligtvis med hjälp av mig själv, duktiga trafikskollärare, lyckade teoriprov och körprov samt med hjälp av min far. Låter det konstigt ? Min övertygelse är att han har möjligheterna att påverka omständigheterna från den plats där han är nu. Och han längtade så otroligt mycket efter att få se mig ta körkort så jag vet att han kommer att göra det !
Och tro mig, han kommer se till att det festas loss ordentligt även på den andra sidan när jag har klarat av det !

När begravning och sånt är över och den värsta stormen har börjat lägga sig så ska jag förutom det vanliga bloggandet om mitt liv, mitt sorgearbete och om hur livet går vidare, i den mån jag orkar med det också försöka skriva lite specialartiklar på bloggen om Göran och om hans liv hos oss. Jag hoppas att på lång sikt kunna göra en minnesbok om honom, i första hand till för att ges till hans släkt. Det är bara planer i mitt huvud än så länge men jag hoppas kunna förverkliga dem på lång sikt.

Jag vill avsluta detta blogginlägg med texten till en låt som jag tycker mycket om av mer än en anledning. Den är skriven av Shirley Clamp. Texten är som om den vore specialskriven för min mor och far och om deras sista ögonblick tillsammans i detta livet. Den går såhär:

Du log mot mig
En sista gång
Du var så lugn
Som om du redan gett dig av
Du såg på mig
Att jag var rädd

Hur kan man nånsin' va' beredd?

Jag fick låna en ängel
Som spred sitt ljus i mitt liv
I varje andetag
Du togs bort från mig
Alldeles för tidigt
Jag fick låna en ängel
För en stund

Du gav mig allt
Ett hjärta kan
Du lever kvar i mig
Så länge livet ger mig tid
Du sa till mig 'Var inte rädd'

Men säg mig hur kan man nånsin' va' beredd?

Jag fick låna en ängel
Som spred sitt ljus i mitt liv
I varje andetag
Du togs bort från mig
Alldeles för tidigt
Jag fick låna en ängel
För en stund


Tro, Hopp och Kärlek

I dag är det söndag. Det är den röda dagen i veckan. Veckans vilodag.
Men för mig och min mor har det inte blivit någon vila sen i fredags. Visst, vi sover på nätterna men tiden innan man går och lägger sig och stunden efter man vaknar på morgonen är inte roliga. Allting blir så otroligt påtagligt då !
Sen går man som i ett vakum utan mål och utan slut under dagarna. Vissa stunder går det lite bättre, man pysslar på hemma i sin egen takt eller är ute och går och känner sig lite lugnare. Andra stunder är man väldigt ledsen. Men jag tror att det viktigaste är att man tillåter sig att vara ledsen. Att tillåta sig själv att verkligen inse att det är något tragiskt som har hänt och försöka hantera detta på ett så bra sätt som möjligt. Fast såhär i början går det inte så bra ändå. Det är något som kommer sjunka in med tiden att detta faktiskt har hänt. En saknad, ett tomrum, ja en acceptans man kommer få brottas med många gånger under sin egen återstående tid här.

Mitt i all sorg och saknad är det skönt att veta att han har det bra nu. Lungt och stilla samt att han får bo med sin morfar, mormor, farfar, farmor, ja även med min morfar och mormor. På andra sidan i ett land där ingen sjukdom och smärta finns mer, där inga ovänner finns (även om min far hade få sådana här också), där dom har träffats och är samlade tillsamans för att vaka över oss som är kvar på den här sidan fortfarande. Dom ser oss, vet vad vi gör varje dag och dom kommer och hälsar på oss ibland och visar sig för oss utan att vi för den skull ser dom eller kan höra dom. Dom vet vad som kommer hända oss i framtiden och dom beskydar oss från ondska och sjukdomar. Tror man på andliga beskyddare så har jag nog 2 nu. Min far och min mormor hjälper varandra att beskydda mig och min mor och ser till att vi kommer få det bra och att vi klarar den tuffa vandringen vi nu måste göra själva.
Även min farfar, farmor och faster är under högre beskydd nu.

I fredags sov jag till klockan 11 men gjorde mig snabbt i ordning och vi for på rosins begravningsbyrå klockan 13. Där träffade vi Sten Rosin och diskuterade allt möjligt om den kommande begravningen. Den kommer ske i Ljusdals Kyrka den 22 Januari och förrättas av Komminister Magnus Boäng.
Då vi har en präst i släkten också diskuterade vi valet av präst innan det kom på tal men vi bestämde att välja en av församlingens präster och låta honom få vara just en nära anhörig utan att behöva jobba samtidigt. Jag tror han blev lättad över det.
Vi bestämde också kista, bokade Odd-Fellow i ljusdal för minnesstund efter begravningen, utformade en fin begravningsannons och bestämde vilka tidningar den ska sättas in i. Vi bestämde också att vi ska ha bisättning i kapellet bredvis kyrkan nu på tisdag.
Vi var lite oroliga för hur vi skulle klara besöket på rosins men det gick bra och dom var väldigt duktiga.
Sedan for vi på blomsteraffären och bestämde kistdekoration.

Begravningen kommer bli för den närmaste kretsen och endast ett fåtal vänner som min mor och jag har bjudit in. Då den närmaste kretsen är ganska stor så kan det bli rätt många människor där men  man kan ju göra det litet och värdigt ändå. För det är min fars vilja. Han ville ha det litet och värdigt utan massa hyllningstal, kungaförklaringar och glorifieringar. För det var inte han. Han var en enkel och anspråkslös man. Han var hela tiden av åsikten att "ha det nödvändigaste men inte mer".
Om någon som kommer ändå känner att ni vill hålla ett litet, enkelt och värdigt tal så ska ni naturligtvis göra det. Blir det litet, enkelt, värdigt och i görans anda så är min mor och jag glada över det.

Musik ska också väljas. Göran älskade musik. Han utövade mycket musik i unga år men intresset satt i hela tiden. Han började nästan alltid bilfärder med att slå på stereon och han spelade på flygeln hemma varje kväll han kom från jobbet och varje dag han var ledig. 
In och Utgångsmusik och psalmer tror jag vi ska välja senare tillsammans med prästen. Jag har börjat titta på förslag. Jag hoppas att farmor och farfar, om dom vill göra det, tar fram en psalm också. 
Jag ska också fundera på om vi vill ha något soloinslag.

Det är en del som måste göras som sagt. Men min mor och jag tar en dag i taget. Vi hanterar våran sorg och saknad, tar hand om varandra, våra hem och våra liv och det hoppas jag att alla ni som blivit berörda av görans bortgång också gör.

Vi har så många års fina minnen att dela. Och det kommer vi att göra med all värme. För även om Görans kropp och själ finns kvar här så är min övertygelse att det är den vi tar farväl av och lämnar över till gud på begravningen. Göran är inte här längre. Han är redan på andra sidan. Han tittar på oss nu med stolthet, rörelse och evig tacksamhet över hur vi minns honom och tar farväl av honom här. För Göran lever, inte här men på en annan plats. Vi kan inte se honom, inte höra honom men vi kan känna hans närvaro. Och kom ihåg. Han ser oss och han hör oss. Han finns i oss.

I Tro, Hopp och Kärlek

Varma Kramar och all tacksamhet till er alla !

// Eran RickardBred dina vida vingar, o Jesus över mig,
Och låt mig stilla vila, i ve och väl hos dig.
Bli du min ro, min starkhet, min visdom och mitt råd,
och lått mig alla dagar, få leva av din nåd.

Förlåt mig alla synder, mig rena i ditt blod.
Giv mig ett heligt sinne, en vilja ny och god.
Tag i din vård och hägnad oss alla stora, små,
Och låt i frid oss åter, till nattens vila gå.


En psalm min far tyckte mycket om och spelade ofta på flygeln hemma. 


Samlas i bön (5)

Älskade vänner, Det är över.

Kl 00.55 den 9 Januari 2009 var kampen över. Han somnade så lugnt, så stilla. Han hade inte ont, led inte och kvävdes inte när det tog slut. Han bara tog några lugna andetag, så somande han så lugnt, så stilla. Bara mor och sjuksköterskan var närvarande vid avsomnandet men han var snabbt omgiven av sina närmaste. Mor, jag, farmor och farfar. Vi hade en fin minnesstund tillsammans innan vi tog avsked.

Den 9 Januari blir ett datum som jag kommer hålla hårt i mitt innersta hjärta.

Jag fick beskedet nästan direkt då det hänt. Tillsammans med all sorg som jag nu måste hantera så kände jag en alldeles oerhörd lättnad för görans skull. Ingen cancer, inga sjukdomar, ingen plåga mera. Bara lugn, ro och frid för första gången på väldigt länge. Hans övertygelse om guds godhet och livet efter detta var mycket stark och djup så jag kan lova er att han aldrig kände någon rädsla inför detta.
Det känns tryggt att veta. Och i min övertygelse som jag skrev i tidigare blogginlägg så finns han med oss nu fortfarande. Fast på andra sidan. Den sida där vi alla en gång har utgått ifrån och en gång kommer tillbaka till. Där finns alla våra hädangångna släktingar och vakar över oss som är kvar här. När vi är färdiga här träffas vi allihopa igen.
Jag känner mig trygg i den övertygelsen.

Nu vidtar en lång och tung period av sorgearbete. Frågorna är många. Dom kan endast bli besvarade genom att låta svaren sjunka in i medvetandet med tiden. Det finns inga svar alldeles direkt och det finns heller inga felsvar. Allting är rätt så länge det känns rätt för en själv. Jag uppmanar er alla. Ta hjälp och stöd av varandra, det kommer vi anhöriga att göra, för varandra är det bästa vi alla har. Tillsammans blir vi alltid starka. Bara vi tillåter våra känslor att komma ut. Sorgen är en helt naturlig känsla. Var inte rädd för att möta oss människor som sörjer ! Vi är inte ledsna på er. Vi sörjer bara någon som stod oss nära.

Jag kommer att använda denna bloggen som en ventil framöver och skriva väldigt mycket. Jag hoppas ni gillar det jag skriver. Att dömma av alla fina kommentarerna så tror jag det. Jag kan inte med ord tacka er tillräckligt för alla fina kommentarer så jag säger kort och gott stort tack ! Fortsätt gärna kommentera och fråga också något om ni känner att ni vill det. Jag svarar.

Som son till honom säger jag ett djupaste tack till er alla som kände honom på olika sätt för all värme och kärlek ni har visat Göran Nyberg under hans tid hos oss ! Var stolta över att ni lärt känna en sådan fin, ädel och plikttrogen man. Bär hans minne med stolthet och värme. Det kommer vi att göra. Han kommer alltid betyda mycket för oss och vi vet att han gör det för väldigt många även utanför den närmaste kretsen.

Ta hand om varandra, var rädda om varandra och ta vara på varje minut. För varandra är det finaste vi har !

Ett hjärtevarmt tack och många kramar till er alla från eder Rickard.I mitt inre är denna sång menad från min far till min mor:

Minns du Duvemåla hage, där jag väntade på dej

Invid grinden ska jag stå och vänta tills du åter är hos mej

Och tiden ska stå still

För alltid om du vill

I natt, ska en stjärna tändas, den ska skina klar

Den lyser dej väg, du och jag, vi mötas åter

Beskyddet av en ängel som står vakt

Det vet du att jag har

Jag vill att du ska minnas vad jag sagt

Jag är i gott bevar


 


Samlas i bön (4)

Jag låter rubriken förbli densamma ett tag för den säger så mycket och det finns inte så mycket mer att säga.

Det går inte att i ord beskriva den tacksamhet jag och min mor känner över er omtänksamhet och allt fint ni skriver !  Vi blir så rörda och så tacksamma båda två. Och vi läser allt !

Så är det en ny dag. Var på sjukhuset nästan hela eftermiddagen igår. Han sover lugnt, djupt och rofyllt nu nästan hela dagarna. Tittar upp någon gång ibland och svarar ett lågt ja eller nej på tilltal men annars är det inte mycket mer nu.
Igår när hans syster kom så svarade han lågt: Är du här igen du nu ?   hahah han har humor mitt i alltihop. Men det har mycket att göra med att han är påverkad av morfinet. Han får smärtstillande flera gånger varje dag. För han ska inte lida, inte ha ont. Han ska få ett så lugnt, stilla och smärtfritt avslut som möjligt.
Fler och fler av hans organ ger upp. Det är inte lång tid kvar nu.

Det här är livets värsta baksida. Jag och min mor är försatt i ett brutalt vakum. Ett vakum som det är svårt att vara i och som det tar lång tid att ta sig igenom. För oss kommer livet aldrig bli detsamma mer. Vi har accepterat det även om vi kommer få brottas med den acceptansen många gånger i våra liv. Vi har varandra. Vi står nära varandra och vi kommer att ta hjälp av varandra, av släkten, av våra vänner och arbetskamrater. Det är en uppmaning också till er utomstående som blir berörda: Stå nära varandra, ta hjälp av varandra ! Det finaste vi har är hans minne och det ska ingenting få ta ifrån oss !

Jag tänker så mycket på min farmor och farfar. Jag är så tacksam över att få ha er nära. På min faster. Det här ska inget syskon behöva uppleva. På alla görans övriga släktingar, vänner och arbetskamrater som har känt honom olika länge. Det här blir kämpigt för oss alla men tillsammans ska vi bemöta det svåra och klara av det !

Jag tänker så mycket på hur den sista stunden med honom ska bli, hur det ska bli i framtiden. Jag är visserligen ganska lugn men ändå så arg, så ledsen och så besviken på denna värld och på att han inte kommer få uppleva allt som kommer hända i framtiden. Fast i min värld så kommer han få det ändå. Han ska bo i våra hjärtan. Han finns ju ändå bara på andra sidan. Det är ju så nära. Men ändå så långt borta. Skillnaden är att vi inte kan nå honom där men det är till en värld vi alla en gång har utgått ifrån och en gång kommer att komma tillbaka till. Och då träffas vi alla igen. Den övertygelsen ger mig tröst och trygghet i det svåra. Fram tills vi träffas kommer han vaka över oss som finns kvar.

Jag och min mor tänker fortsätta att leva våra liv fullt ut. Något annat är otänkbart. Göran skulle bli rasande om vi inte tog vårat ansvar ! Att min mor fortsätter att leva livet fullt ut för livet ska levas även i det svåra. För det svåra är en naturlig del av det här livet. Att jag skaffar mig ett bra jobb, en stabil ekonomi, bildar min egen familj och ger mina barn en bra uppfostran. Det är vårat löfte till honom !
Det gäller även för er utanför den närmaste kretsen. Minns honom med glädje och värme, var stolta över att ni fått lära känna honom och lev av detta livet fullt ut i alla dagar.

Det känns hemskt att skriva såhär medan han fortfarande andas. Men vi vet vad som kommer att hända. Snart finns han bara i våra minnen. I mitt och min familjs minnen får han hedersplatsen. Han blir det finaste minne vi kommer att ha.
Och det minnet kommer vi att bära med värme, stolthet och tacksamhet.

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag,
och någonting alldeles oväntat sker.
Världen förändrar sig varje dag,
Men ibland blir den aldrig densamma mer.

Ta hand om er, var rädda om varandra !

Varma kramar från Rickard.

Samlas i bön (3)

Han är svagare nu. Sällan vaken och säger bara några ord. Har ont ibland men får morfin direkt då.
Oftast sover han djupt, lugnt och rofyllt. Han svarar ibland på tilltal när man pratar med honom men han är så trött, så slut så det är inte alltid han orkar det. Det är så med cancer i levern att det går fort på slutet. Levern slås ut gradvis för att slutligen upphöra att fungera och då upphör allt annat att fungera också. Det är den hemska sanningen vi befinner oss i.

Vi vet inte hur länge det är kvar men ska vi tro på vad vi ser och på vad sköterskorna säger så kommer lidandet inte bli så länge till. Det känns hemskt att skriva men skönt på samma gång. Jag sa såhär idag och min mor håller med mig om det: Det är vi som kommer få det kämpigt. Far kommer få lugn, ro och frid för första gången på väldigt länge.
Mor och jag kommer få hjälp med att ta oss igenom detta.

Man tänker så mycket på vad som ska ske men jag försöker ta en sak i taget och leva i nuet. För sånt här kommer man inte över men man lär sig att hantera det och leva med det.
Jag min mor, farmor, farfar och görans syster vakar på sjukhuset tills det är slut.

Släkt, vänner och delar av arbetskamraterna är underrättade. Dom arbetskamrater som inte är underrättade hoppas jag läser denna blogg.

Nu vill jag rikta mig till alla arbetskamrater som läser denna blogg: Företaget är under försäljning som sagt men detta sköts av advokater i sammarbete med swedbank så ni kommer inte att märka någon skillnad. Alla kvarstår naturligtvis på sina tjänster tills vidare. Då företaget är sålt kommer nya ägare att ge besked om hur det blir med tjänstetillsättning så det går inte att säga någonting alls om det i nuläget.

Jag lägger in texten till en mycket fin engelsk psalm:


 

The Lord's my shepherd, I'll not want;
He makes me down to lie
In pastures green; he leadeth me
The quiet waters by.

My soul he doth restore again,
And me to walk doth make
Within the paths of righteousness,
E'en for his own name's sake.

Yea, though I walk in death's dark vale,
Yet will I fear no ill:
For thou art with me, and thy rod
And staff me comfort still.

My table thou hast furnished
In prsence of my foes;
My head thou dost with oil anoint
And my cup overflows.

Goodness and mercy all my life
Shall surely follow me;
And in God's house for evermore
My dwelling-place shall be.


Ta hand om varandra !

Kramar från Rickard.

Samlas i bön (2)

Var och besökte honom ikväll. Usch han är så svag ! Läkaren på avdelningen gav som sagt beskedet att det kan handla om dagar, veckor eller månad. Ingen vet. Efter att har varit där ikväll så är jag inte ens optimistisk längre. Men jag ber för honom ända in i det sista.

Även om detta inte sker på ett naturligt sätt så är det den naturliga banan att föräldrar går före ens barn. Tycker så synd om min mor och mina farföräldrar. Det min farmor och farfar kommer tvingas uppleva och hantera är inte naturligt !!

Tänker så mycket just nu. På hur det ska bli i framtiden. Var beredd på att det skulle bli såhär men inte så snabbt.  Och hur det verkligen känns kan man aldrig sätta sig in i om man inte upplevt det själv !
Egentligen är det bara nuet och det som sker nu som är det viktiga men jag tänker ändå.

Vi anhöriga är i ett sådant tillstånd att vi inte vet varken till eller från längre. Far är lugn. Han är inte rädd för vad som komma skall. Han är djupt troende och det tror jag hjälper en hel del.

Om inte ett mirakel sker så kommer det här inte sluta lyckligt. Och det värsta av allt är att dels att inte veta när det väl händer. En del säger att det är bra att inte veta det. Det har jag också trott hittils men nu har jag börjat undra.
Dels att informera min fars arbetskollegor om situationen. Företaget som han äger är under försäljning men det är inte klart ännu. Vet inte hur det blir nu. Och egentligen är det väl inte viktigt just nu heller.

Jag får ett alldeles otroligt stöd från familj, släktingar, vänner och arbetskamrater och det är jag er alla evigt tacksam för. Men riktigt hur det känns kan man nog inte veta om man inte varit där själv. Jag och min mor kommer att få proffesionell hjälp med att ta oss igenom detta.

Jag tänker så mycket på vad som kommer att hända och hur det kommer att bli men jag försöker att leva i nuet.
Det bästa man som utomstående kan göra är att skänka min far en tanke och be för honom.
Jag vill avsluta med att lägga in en text på en mycket vacker sång som jag tycker mycket om och som jag och min familj får förtrösta oss på i denna svåra tid. Den heter "abide with me"  och handlar om  hopp, om förtröstan till gud och om att aldrig ge upp och inte vara rädd när vi går mot en okänd framtid. Den går så här :

Abide with me; fast falls the eventide;
the darkness deepens; Lord, with me abide.
When other helpers fail and comforts flee,
Help of the helpless, O abide with me. 

Swift to its close ebbs out life's little day;
earth's joys grow dim; its glories pass away;
change and decay in all around I see;
O thou who changest not, abide with me.

I need thy presence every passing hour.
What but thy grace can foil the tempter's power?
Who, like thyself, my guide and stay can be?
Through cloud and sunshine, Lord, abide with me.

I fear no foe, with thee at hand to bless;
ills have no weight, and tears not bitterness.
Where is death's sting? Where, grave, thy victory?
I triumph still, if thou abide with me. 

Hold thou thy cross before my closing eyes;
shine through the gloom and point me to the skies.
Heaven's morning breaks, and earth's vain shadows flee;
in life, in death, O Lord, abide with me.

Ta hand om er !

Varma kramar från Rickard

Samlas i bön

Kära vänner.
Nu ska jag skriva ett inlägg jag helst hade velat slippa men för mig känns det bra att dela tankar och känslor.

Som jag har skrivit om tidigare så är min far väldigt svårt sjuk i cancer. Idag har läget dramatiskt försämrats. Han ligger intagen på sjukhuset här i ljusdal sedan ca halv två i eftermiddags. Han har haft svåra problem med smärtor i ryggen dom senaste dygnen och nu har det blivit värre. Han får dropp och smärtstillande hela tiden. Han är oftast vaken men är väldigt trött och har ont. Läkaren på avdelningen har givit oss beskedet som ingen familj vill ha. Det kanske inte är hela biten kvar nu. Dagar, veckor, månader ja ingen vet. Vad vi vet är att det ser inte bra ut alls.
Vi har haft det lite på känn den sista tiden att det kanske inte är hela biten kvar men har hållit det hemligt för alla utom den närmaste familjen.
Min far är 56 år. Drabbad av en lömsk cancersjukdom som skördar många offer. Han fick sin diagnos den 18 september i år men har varit dålig från och till sedan i maj.
Det här kommer bli en extremt tuff livsperiod för mig och mina närmaste hur det här än slutar. Men vi har samtidigt varit lite beredda på det och försökt ta in situationen så gott det går. Men helt medveten om hur en sån här situation är vet man inte förrän den dagen man tvingas hantera den själv.
Jag kommer få hjälp att hantera mina tankar och känslor men med guds hjälp, mina vänner och min familjs hjälp samt med er hjälp så ska jag klara av det !
Ska besöka honom ikväll tillsammans med mina farföräldrar. Hur jag än själv känner så försöker jag tänka mig in i deras situation. Att föräldrar en dag går bort före ens barn är trots allt den naturliga banan även om det skulle ske för tidigt. Tvärtom är inte den naturliga banan och det ska ingen förälder behöva utstå !

Mina egna tankar just nu går till min far, min mor, mina farföräldrar, min faster och min övriga familj. Men lugn, jag kommer att ta hand om mig själv också !

Som utomstående kan man desvärre inte göra så mycket men skänk gärna min far en tanke och be för honom.

Han har betytt mycket. Främst för sina närstående men även för många utanför närmaste kretsen.

Jag vill avsluta med ett budskap: Ta hand om varandra, var rädda om varandra och ta vara på varje minut !

Många kramar från Rickard

RSS 2.0