Avrapportering

Första semesterveckan vecka 27 gör jag i det närmaste ingenting. Solar och badar mest. Och tur var väl det då det var bara den veckan det var riktigt fint väder. Vecka 28 var det ganska grått, trist och rejält med om jag inte missminner mig.

Nåväl fredag vecka 28 reste jag ner till Arlanda på morgonen och utövande plane spotting. Väldigt fina förhållanden den dagen. Klarblå himmel och perfekt läge för att fota både starter och landningar dessutom från samma ställe ! Man stod på en kulle och hade helt fri sikt över 2 banor på arlanda och just denna dag så startade man på den ena av dessa banor och landade på den andra. På kvällen skulle jag åka med sista kvällsflighten till köpenhamn. Träffade även på några andra under dagen som hade samma planer så vi gjorde sällskap för resten av dagen.

På kvällen blev det så incheckning. Handlade mycket godis i tax free shopen på arlanda så jag kunde mumsa resten av kvällen på hotellet i köpenhamn.
Kl 19.40 var det boarding på sas md81 "nora viking" som förde oss till köpenhamn. Det var inte ens halvfullt ombord. Det enda negativa med flygningen var att det var fisk till maten :( 
En lugn och behaglig flight enda tills vi kom till danmark då regnet stod som spön i backen. Det åskade och blixtrade på Kastrup när vi landade.

Efter landning hämtade vi våra baggage och fikade på ett café på flygplatsen innan vi tog tåget in till Köpenhamn. Dom andra svenska som jag gjorde sällskap med begav sig till sitt hotell och jag till mitt "Scandic Copenhagen som låg ca 1 kilometer från Hovedbanegården som centralstationen i Köpenhamn heter. Hittar utan problem i Köpenhamn nu då jag varit där många gånger förut. Jag checkade in och sen gjorde jag inte så mycket mer den kvällen.

Nästa dag åt jag frukost innan jag begav mig ut till köpenhmns flygplats "kastrup". Jag gick en lååång promenad runt flygplatsen och bort till en hamburgerbar där jag träffade en dansk flygentusiast som heter Flemming som jag lärde känna året innan när jag var där. Vad är det nu som är så speciellt med just den hamburgerbaren då ? Jo för alldeles bredvid den kan man gå några få trappsteg upp till en liten plan där man kan stå och titta på starter och landningar och ha helt fri sikt ! Ett helt underbart ställe för oss flygentusiaster med andra ord. Vi fotade mest där men även på ett par andra ställen under dagen fram till kvällen innan jag begav mig in till Köpenhamn igen. Man blir väldigt trött efter en hel dag på flygplatsen vill jag lova ! Men jag tycker det är vansinnigt roligt så det är värt det. På kvällen gjorde jag sällskap med några av svenskarna jag flygit ner med dagen innan på "Tivoli" i Köpenhamn. En mycket trevlig park. Ungefär hälften Gröna Lund och hälften Liseberg tycker jag.

Nästa dag blev det ny flight photo session med min danske kompis Flemming:) Denna gång alldeles invid Öresund och foton av landningar. Lika fint väder även denna dag. Mitt när jag är i full färd med att fota en Airbus 340 från sas som är på inflygning skriker min danske kamrat till att jag måste knäppa. Det blev ett ganska bra foto men jag frågar Flemming vad han skrek om. Det visar sig att hans morbror är pilot på Sas och var med på just det där planet ! Har lovat att skicka honom kortet bara jag "snyggat till det" på datorn.
På kvällen skjutsade han in mig till Köpenhamn och vi åt på en restaurang innan han åkte hem till sig. Det blev ingen sen kväll för min del då jag hade resdag dagen efter. Det blev till Amsterdam för att fota på flygplatsen "Schiphol". Världens bästa flygplats för oss plane spotters säger många.

En behaglig flygning mellan Danmark och Nederländerna men med svensk och norsk personal ombord på sas md81 "albin viking". Efter att jag hämtat baggage gick jag till mitt hotell som låg väldigt nära flygplatsen och checkade in. Då hade klockan blivit ganska mycket så jag gjorde inte så mycket mer än att gick runt på området och lärde mig hitta.

Nästa dag flygfotade jag hela dagen. Och vilket underbart ställe Schiphol är ! Förutom den stora och fina flygplatsen som även är ett helt shoppingcenter så finns där världens bästa panoramaterass. Efter en hisstur och massor med trappsteg så var jag uppe. Det var på taket på själva terminalen och det var ingen liten terass utan jag tror den täckte det mesta av flygplatsen. På ena sidan stod alla långdistansplan och sen fick mn gå en bra bit och mn kom till alla medeldistansplanen och till sist inrikesplanen. En del har sagt att man inte ser starter och landningar från terassen men det gjorde man från där jag var. Det måste ha varit precis rätt banor som var i användning. Terassen stängde kl 20.00 och jag tror jag vari sist därifrån.

Nästa dag började jag på terassen men det var nästan precis samma plan som dagen innan så jag bestämde mig för att ta tåget in till Amsterdam och spendera större delen av dagen där. Mycket fint väder hela dagen. Jag gick mest omkring men jag besökte det kungliga slottet och anne franks hus också.
Tänkte åka på en sån där kanal-båttur men det blev aldrig av. Bland det finaste med amsterdam är ju alla  kanaler och alla husbåtar.  Folk bor ju i sina båtar ! Framför allt på kvällen var det fint att stå och kolla på alla båtarna. Besökte även nieuwe kerk, nya kyrkan som är amsterdams domkyrka. Där har många kungliga bröllop ägt rum. I kryptan under kyrkan vilar flera holländska nationalhjältar.

Nu stavas ju Amsterdams största turistattraktion varken husbåtar, kanalbåtar, kungliga slottet eller anne franks hus tyvärr. Det stavas red light district. Mitt besök där bestod i att jag gick förbi när jag var på väg tillbaka till centralstationen. Det är ett kvarter eller egentligen flera kvarter bredvid varandra. Där finns det en hel uppsjö av bordeller, sexbutiker, sexmuseum, sexshower osv. Nästan alla som besöker amsterdam har hört talas om detta område. Kvinnor från flera länder erbjuder sexuella tjänster bakom rödskimrande skyltfönster därav namnet på distriktet. Man ska komma ihåg att prostitution är lagligt i nederländerna och att man där har en väldigt liberal inställning till lätta droger, prostitution och pornografi som många andra länder ofta anser vara något kriminellt. Personligen är jag motståndare mot prostitution då jag knappast tror att kvinnorna som erbjuder sexuella tjänster gör det av fri vilja. Jag har aldrig sett så mycket turister i ett och samma kvarter som när jag gick förbi där.
Vad man kanske inte tänker på när man är mitt i Red Light District är att det faktiskt är stadens äldsta och kanske vackraste plats med dess långa och trånga gator i 1300-tals arkitektur liksom den gotiska "Gamla kyrkan" Oudekerk som jag besökte. I slutändan är Red Light District ett charmigt område där det finns många antika byggnader att beskåda och flera kanaler som ger kvarteret en väldigt pittoresk karaktär.

Tog tåget från amsterdam centraal tillbaka till schiphol kl 22.00 och var tillbaka på hotellet ca 22.30.

Nästa dag bjöd också på strålande sol och jag checkade ut från hotellet och gick upp på terassen och för en sista photo session. Fotade några ovanliga maskiner som man inte ser här uppe. Hade hoppats på att fota en Airbus A380 som är världens största passagerarflygplan som bara för något år sedan sattes i trafik innan resan var slut men så blev det inte. Det flygplanet är än så länge ovanligt här i europa men det kommer.
Hade stora problem med att få tag i en hemresa. Gick till KLM:s ticket office och frågade men det var knökfullt på alla flighter. Även via oslo och köpenhamn. SAS flight direkt till Stockholm var också knökfull. Gick till ett internetcafé och satte mig framför en dator för att försöka reda upp situationen. Lufthansa över frankfurt eller berlin var svindyrt så jag försökte att undvika det. Surfade in på SAS hemsida en sista gång innan jag loggade ut och tur var väl det ! På flighten som gick till köpenhamn fanns det 3 platser kvar och dessutom en passande anslutning till stockholm så jag skyndade mig att boka. Kl 17.30 löft SAS md87 "torsten viking" från amsterdam och jag var på väg hem. Det blev ca 1 timmes väntetid till stockholmsflighten. Kl 20.10 löft en boeing737 vid namn "bergfora viking" mot stockolm och efter 1 timmes flygtid var jag åter på arlanda efter en veckas resande.
Nu kom jag dock så sent till arlanda att det inte gick något tåg hem så jag måste övernatta. Gick till "rest and fly" och checkade in. Rest and fly är ett budgethotell som drivs av pite havsbad och finns mellan terminal 4 och sky city på arlanda. Rummen är snarare kabiner än rum. Det är en säng, en byrå och ett utrymme för väskan och sen är det dörren.
Inget fönster i rummet och gemesamma toa och dusch finns i koridoren. Ett billigt och bra alternativ om man bara ska stanna över natten.

Nästa dag reste jag samma väg som jag rest ner en vecka tidigare fast åt andra hållet då ;) X2000 till Gävle och länstrafikens reginatåg till ljusdal. Ankom Ljusdal ca 15.50 och Eva hämtade mig på stationen. Ca 17.00 efter att jag varit hem och packt om litegrann åkte vi till stugan i funäsdalen och var där över helgen. Vi röjde en del sly och var ute och gick men det var ju så fruktansvärt med mygg där så det gick knappt alls att vara ute. På söndagen åkte vi hem och började med uppackningen.
På måndagen började jag jobba och därmed var min semester slut.

Sammantaget en mycket lyckad semester som gärna hade fått vara längre. Men å andra sidan tycker jag det är lagomt med max 3 veckor på sommaren. Jag gillar alla årstider och vill gärna kunna vara ledig en del senare också.

Ha en bra fortsatt somma allihopa !

Kram // Rickard
Semester

Jag erkänner att det blir bloggtorka på semestern men jag känner mig helt enkelt inte motiverad när jag har långledigt helt enkelt. Nåja, jag ska väl skriva liiite ändå då.

Jag ska snart ut och resa lite och ägna mig åt min favorithobby. Återkommer med mera om det.

Det är semestervecka nr 2 av 3 nu. Förra veckan blev en "sova ut vecka" och det var hur skönt som helst ! Gjorde inte speciellt mycket alls. Min mor och jag var ut och åt med familjen Dahlberg-Von Wachenfeldt under onsdagen och torsdagen. Hur gott och trevligt som helst.
Jag hade under veckan lyckats hemlighålla att min plånbok med innehåll var spårlöst borta men jag kunde bara inte hitta den så jag berättade det för min mor i helgen och vi var ute och letade båda 2 utan resultat. I söndags skrev jag en polisanmälan. Jag tog till en ovanlig men väl beprövad metod också. Jag ringde upp ett medium ! Tror på spirituella makter så jag tänkte att jag måste pröva iallafall. Men ingen plånbok hittades.
I tisdags ringde polisen på förmiddagen. På eftermiddagen hade jag varit på stationen och hämtat ut min plånbok ! Helt intakt och helt orörd. Mitt bland alla rötägg i dagens värld så finns det en del otroligt snälla människor också !
Tack snälla till dig / er som hittade den och lämnade den hos polisen.

Det klassiska svenska sommarregnet har slutligen också gjort entre på himmelen. Ett tag kan det stanna men till veckan vill vi ha tillbaka solen igen !

I dag är det den 9 Juli ! Sommaren går fortast av alla årstider. Idag är det bara 11 dagar tills jag är 23 år.

Men idag är det också 6 månader sedan min far lämnade oss. Ett helt halvår sen nu. Tänka sig vad tiden går fort. Eller sakta. För det är så det känns. Vissa dagar känns det som att han lämnade oss igår och andra dagar känns det som att han lämnade oss för många år sedan. Våra hädangångna anhöriga stannar visserligen i våra minnen på livstid men livet går vidare. Och vidare. Och vidare.

Dagens låt blir "Panis Angelicus" och jag tillägnar den min far. Vet inte om han hade hört just denna låt men han var djupt troende så jag tycker den passar in vid sådana här minnestillfällen. Den finns i hur många versioner som helst och här har jag valt den med il divo.
Trevlig lyssning.

En sak som jag är duktig på att ägna mig åt är släktforskning. Har kommit bak till 1400 och 1500-talet på både min mors och min fars sida. Det är ett väldigt tidsödande jobb och man ska ha tålamod och ta äldre uppgifter med en nypa salt men ju mer jag håller på med det ju roligare blir det.
Jag fascineras av att se hur släkten levde och försörjde sig längre tillbaka och var släkten härstammar ifrån. Jag har hållt på i ett par år nu och det har blivit ett enormt arbete som sträcker sig över flera länder dessutom. Min mor är från norrbotten och har förutom svensk även finsk, norsk och wallonsk bakgrund. Min far var från färila och hans svenska släkt kom från hälsingland, häjedalen, jämtland, västernorrland, stockholm mm men även där finns det finsk och norsk bakgrund. Man lär sig en hel del som sina förfäder och dåtidens historia och levnadsvillkor.
Det enda målet jag har med att släktforska är att se hur långt bak jag kan komma. Och långt har jag kommit.
Mina förfäder består mest av b.la bönder, soldater, smeder och nybyggare. Yrken som försörjde ett helt land förut. Egentligen är jag inte intresserad överhuvudtaget av sådana yrken men i ett historiskt perspektiv så blir man intresserad ändå när man ser hur otroligt mycket för så många familjers liv dessa yrken har betytt.
Börja släktforska säger jag bara ! Ni kommer förmodligen upptäcka att saker och ting i eran släkt inte reiktigt var som ni trodde. Och ni kommer att upptäcka väldigt mycket som ni inte kände till.
Ha tålamod, var källkritisk och ta uppgifter före 1700-talet med en nypa salt så kommer ni komma långt.
Var det någon som följde programmet på tv för ett tag sedan när kändisar släktforskade om sina egna släkter ? Det var riktigt bra. Ett bra bevis på¨att det går att komma långt bara man vill och att man kanske inte helt har den bakgrund man trodde sig ha.

Det här innlägget skulle egentligen bli kort men som vanligt så kan jag inte skriva korta inlägg ;) hehe. När ska jag lära mig ?

Ha en fortsatt trevlig sommar där ute allihopa. Vi hörs.

Kram // Rickard.

http://www.youtube.com/watch?v=OKrg_IXHJis


Panis angelicus
fit panis hominum;
Dat panis caelicus
figuris terminum:
O res mirabilis!
Manducat Dominum.
Pauper, servus et humilis.

Te trina Deitas
unaque poscimus:
Sic nos tu visita,
sicut te colimus;
Per tuas semitas
duc nos quo tendimus,
Ad lucem quam inhabitas.
Amen.

RSS 2.0