Vi minns denna dag för ett år sedan

Programmet för begravningsgudstjänsten för Göran Nyberg den 22 Januari 2009 kl 10.00 i Ljusdals Kyrka


Klockringning

Samlingsmusik "Vid Frösö Kyrka" av Wilhelm Peterson Berger

Solosång "I Gott Bevar" av Benny Andersson och Björn Ulvaeus

Prästens välkomsthälsning

Psalm 249 "Blott en dag" av Lina Sandell Berg

Griftetalet

Bön

Överlåtelse (alla står upp)

Bibelläsning om tryggheten hos Gud i liv och död

Psalm 256 "Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken" av Ylva Eggehorn och Lars Moberg

Begravningsbön

Alla ber "Fader Vår" tillsammans

Välsignelsen

Psalm 190 "Bred dina vida vingar" av Lina Sandell Berg

Solosång "Jag har hört om en stad ovan molnen" Rysk folkmelodi med svensk text av Lydia Lithell

Avslutningsmusik "Con Te Partiro (Time to say Goodbye)" av Francesco Sartori och Lucio Quarantotto

Vi följer kistan till graven och tar avsked


Medverkande

Sångsolist - Ella Maria Berglund

Organist - Lena Dahlin

Officiant - Komminister Magnus Boäng


En dag jag naturligtvis aldrig kommer glömma. Jobbig men ändå fin. Alla som närvarade ska veta hur mycket eran närvaro betöd för mig och min mor. Och jag kan försäkra er om att Göran blev glad över det och känner stor tacksamhet och till er som ville närvara men inte kunde så kan jag på Görans vägnar säga att ni är synderna förlåten ;).

Göran finns i den andliga världen och håller koll på oss alla men hans kropp vilar tryggt och stilla på kyrkogården i Ljusdal. Håll fast vid tron på att kroppen vilar tryggt och stilla medan själen går i dödsögonblicket vidare från denna jord över till andra sidan. Så tror jag att det är och den tron gör att jag orkar fortsätta mitt liv. Är det kanske så för dig också ?

Döden är självklart ett väldigt laddat ord men hittar man en egen tro att hålla fast vid och använder ordet "Gå vidare" istället som det ju då faktiskt är så blir saken mer naturlig. För att dö från detta liv och gå vidare är ju faktiskt precis lika naturligt som att vi föds hit till detta liv. Glöm aldrig det. Våga vara öppna och prata om detta med varandra. Alla har vi frågor, svar och oro inför avskiljandet från denna värld men vi vet inget. Vi tror på olika sätt och bildar oss uppfattningar. Det är det närmaste vi kommer. Viss omstridd vetenskaplig forskning finns för att livet fortsätter men helt säkert är det ingen som har lyckats svara på frågan om livet efter detta ännu.
Min övertygelse är att det är vad just du tror och vilken tanke du känner dig bekväm vid som är viktigt. Det är bara vad du tror som du kan fördjupa dig i, gå vidare med, känna dig trygg i och få själslig sinnesfrid av.

Jag tänkte i något framtida inlägg visa er den spirituella kyrkans verksamhet i sverige. Där i ligger mycket av min egen tro. Men det blir längre fram som sagt.

Här kan ni lyssna till I Gott Bevar, slutsången ur "Kristina Från Duvemåla" som sjöngs på begavningen. Här är det sångerskan Hannah Aleborg som sjunger den vid spädbarnsfondens minnesgudstjänst i Mölndals Kyrka på Alla Helgons Dag förra året.


http://www.youtube.com/watch?v=VecSVQkxE-Y

Lyssna också på denna ! En av dom finaste låtar som någonsin har skrivits och en av mina absoluta favoriter. Tänker faktiskt ofta på min far och min mor när jag hör denna. Det känns som att den skulle kunna vara tillägnad dom på något sätt.

http://www.youtube.com/watch?v=ZGwDYBWEDSc


Avslutar blogginlägget med en fin dikt av Atle Burman.


När en blomma bryts av
I sin vackraste blom
då blir marken så trist
och så fruktansvärt tom.
Men kanske ändå
att det någonstans finns
en äng eller undangömd skreva,
dit blommor som brutits för tidigt
får komma och fortsätta
växa och dofta och leva…

Inte kan väl den blomman
förvandlas till stoft
som av himlen har fått
både färger och doft?
Men kanske ändå
att det någonstans finns
en kärlek som allt kan förklara:
att den som har gjort
den blomman en gång
nu vill ha den tillbaks
för han kan inte mer
vara utan den bara…





Vila i frid Göran. En plats här nere är för alltid tom.







 








Minnesord över Göran Nyberg.

När gravljusen brinner vi minns våra döda, vi minns deras tid som vävdes med vår.
Fast saknad kan bränna som svedande låga, vi anar den frid som inte förgår.

När gravljusen brinner och sorgen får tårar, som skymmer vår blick och rör vid vår kind.
Vi längtar din himmel där sorg blir till glädje, vi känner din tröst i hjälparens vind.

De gravljus som brinner är spegling av ljuset, som lyser i död så natten blir dag.
Det ljuset är kristus som möter vid gränsen: Kom, var inte rädd, min vän, det är jag.

Psalm 880 ur psalmer i 2000-talet.

Så står vi här igen. Ett år senare.
Mycket har hänt sedan dess men jag vet inte om sorgen och saknaden efter Göran har förändrats särskilt mycket. Det är klart att man bär detta på ett helt annat sätt nu än vad man gjorde i början. Man har blivit mera van andras frågor om detta också och betydligt mer van att ge svar på dessa frågor. I början reagerade jag nog ganska bryskt på utomståendes frågor och förtvivlan över en gods väns för tidiga bortgång men jag har vant mig vid detta nu.
Jag kan nog uppskatta att prata offentligt om Göran nu med utomstående. Det är nog viktigt för mig själv också att få prata om honom. Men man ska inte stressa. Man måste tänka på sig själv också, på sin egen bearbetningsprocess. Jag kan nog känna att kort efter Görans bortgång så tänkte jag inte på mig själv. Jag var mera mån om andra. Att hjälpa andra med sin sorg, vara en röst utåt för familjen när ingen annan orkade med att vara det just då. Utan att tänka på mig själv. Det gav också senare konsekvenser då jag inte riktigt orkade med någonting längre. Jag hade skjutit mig själv, mina egna reaktioner och min egen sorgeprocess åt sidan och man kom till den punkten att nu MÅSTE man ta tag i den om man ska komma någonvart. Och det har jag tydligen gjort även om det har tagit emot ibland. Med hjälp av familj, släktingar och vänner och proffesionellt utbildade människor som kan möta människor i svåra situationer så kan man komma långt. Riktigt långt.

För exakt ett år sedan lämnade Göran oss. Jag minns det väl. Hela veckan vakade vi på sjukhuset framtills knappt en timme in på den 9 januari. Klockan fem i ett somnade Göran lugnt och stilla bort från oss.

Ibland känns det som att tiden gått fort, ibland känns det som att det hände för flera år sedan.
2009 som Göran missade var ett jobbigt år. Mitt i allt har man lärt sig mycket om sig själv och lär sig fortfarande i hur man hanterar såna här situationer.

2009 har ju såklart varit ett sorgeår. Både för mig och min mor har det varit mycket resor. Det har varit bra tror jag. Man tänker på mycket annat då.
För mig har det varit många turer till Stockholm, så väl för att göra ärenden helt själv som att träffa bekanta. Jag var på melodifestivalen i mars och på Idol-finalen nu senast i december.
Det blev 3 turer till Köpenhamn, i våras för flight spotting och hälsa på en bekant som också sysslar med flight spottning som bor utanför Köpenhamn. I somras på semestern då jag först var i Köpenhamn på flight spotting och sedan flög vidare till Amsterdam för att flightspotta på europas bästa flygplats för fotografering.
I Augusti var jag också på ännu en resa till Danmark, denna gång i syfte att följa flygshowdagarna på Roskilde Flygplats. En oförglömlig upplevelse.
Midsommaren spenderade Eva och jag i Göteborg där jag hade lyckats lura med henne på AcDc konserten på nya ullevi. Också det en oförglömlig upplevelse.
I höstas var vi på personalresa också. Vi åt och drack mycket gott och såg på teatermusikalen "Hairspray" på Chinateatern. Mycket uppskattat.
I oktober var jag på Champions of Rock. Och vad är nu detta kanske ni då undrar. Det är en show med låtar av gruppen Queen som den svenske musikalartisten Peter Johansson har satt ihop. Han och 2 gästartister turnerade runt om i sverige i höstas med detta mycket uppskattade projekt.

Och ni som läst bloggen vet att min mor och jag tillbringade julen i Funäsdalen och Nyår i Stockholm på skansen.

Vi försöker leva ett normalt liv så gott det går. Det är helt enligt Görans vilja. Han visste att han med sin sjukdomsbild levde på övertid och var så glad och tacksam för varje ny dag han fick. Han förstod att det kunde ta slut när som helst. Vi som levde honom närmast visste om detta även om vi självklart ville tro att vi skulle få många fler år tillsammans.

Jag skulle med rätta vilja påstå att det är inte många män som varit så verksamma inom samma yrke under så många år som Göran. Han jobbade på Delins redan som liten "Springpöjk" som dett hette då. Sen jobbade han sig uppåt i Stockholm och under en kortare tid i Schweiz innan han slutligen engagerade sig i Delins på heltid som butikschef på 2 delinsbutiker innan han slutligen tog över som butikschef på butiken i Färila och VD för Delins 1990. Därifrån jobbade han nog runt 70-80 timmar i veckan.
Därför säger jag med hela mitt hjärta att det är ovärdigt så det förslår att denna man inte skulle få avsluta sitt uppdrag med flaggan i topp och på ett snyggt och värdigt sätt ! Han skulle inte behövt sluta så som han slutade, att somna bort efter ett halvårs fruktansvärd kamp mot den svåra cancern i levern. Han somnade visserligen bort så lugnt och stilla som det är mjligt men hans slut och hans sista halvår i livet var ovärdigt honom !

Vi som levde honom närmast visste om att han hade förutsättningar för att kunna utveckla denna fruktansvärda sjukdom men det är ju knappast något man går och tänker på varje dag men alla hoppades såklart in i det längsta på att han skulle få slippa detta. Det gjorde han inte. Även om slutet blev så lugnt och stilla som det bara kan bli som blev slutet ovärdigt honom ! Han borde ha fått sluta med flaggan i topp som pensionär i flera år efter lyckad försäljning av sitt företag och inte på det där viset mitt uppe i sitt liv och sin arbetsgärning.

2009 har nu gått och Göran har saknats i mycket. I vardag, i fest, i fritid, i arbete, på resor och i många fler situationer.

Men livet går vidare. Och vi med det så länge livet ger oss tid. Jag tror att Göran har kommit hem nu. Alltså till det himmelska hemmet eller den andra sidan om man så vill. Där vi alla utgår ifrån och en gång kommer tillbaka till.
Som texten går i sista versen i psalm 323. "De kära som gått förut, där väntar oss dagen lång. Änglarna på harpor slår och sjunger välkomstsång".
Jag skulle vilja återge en sångtext som prästen Hans-Eric, en bekant till mina farföräldrar skrev till mig i dagarna efter att Göran gått bort:

//:En dag ska dina frågor få svar://
Dina tårar jag ser, när du ropar, när du ber.
Mitt barn Jag ska bära dig!

Tack för det Hans-Eric. Jag tolkar texten så att den menas att vi aldrig är ensamma Även i dom svåraste och jobbigaste stunderna så finns Guds närvaro och kraft med oss för att hjälpa oss att ta oss igenom detta.
För så är det ju. Vi är aldrig ensamma. Även den som har valt att inte tro på gud är aldrig ensammen. Ingen är ensammen på grund av dom högre makterna. Någon som älskar dig och vill dig väl går alltid vid din sida.

Jag personligen är en kritiskt granskande troende människa. Min tro går nog någonstans mellan det traditionella, det spirituella och det vetenskapligt bevisade. Man får precis som i allt annat aldrig glömma bort att ställa påståenden mot vetenskapligt bevisad fakta i sin jakt på att finna sanningen. Det gäller även bibliska påståenden. Och man slutar aldrig att mognas i trosfrågor. Det är ett sökande efter svar som pågår genom hela ens liv helt enkelt.

Jag har redan skrivit mycket djupgående om Görans livsgärning här hos oss i många blogginlägg så jag tänker inte göra det här igen. Det vore bara att älta och sånt avskydde Göran. Lev för dagen som den kommer istället ! Man ska vara en "fånga dagen människa med kort framförhållning". Man ska leva fullt ut och man ska ha mål och planer för sitt liv. Men man ska samtidigt ha respekt för livet. Det jordiska livet som vi lever i nu är precis som allting annat och varar ju därför inte för evigt. Det kan man bli påmind om när som helst när man minst anar det. Görans bortgång var en sådan påminnelse. Jag tror att mycket av det otroliga lugn Göran hade ända fram tills sista andetaget bottnade i både en stark egen trosuppfattning och en stor respekt för livet. Han var en hårt prövad man som fått se mer än många av både livets fram och baksidor. 
Allting kommer inte bli som man tänkt sig men det får inte hindra någon från att leva för dagen fullt ut. Även om jag erkänner att jag själv är bra duktig på att oroa mig varje dag för ovesäntliga saker. Men så är det nog för många. Jesus säger det själv på ett bra sätt i matteusevangeliet: "Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den ska själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga".


Idag är det den 9 Januari 2009. En klar, solig och kall vinterdag. Precis som förra året. Vi har varit till graven, lagt ner blommor och tänt massor av ljus. Som psalm 880 som jag skrev i början vill berätta för oss. Gravljuset är ljuset som lyser upp mörkret så att natten blir dag och markerar att livet inte upphör i och med döden från det jordiska livet utan bara är en skiljevägg till det eviga livet som öppnas i ljuset.
Alla som på något sätt kände Göran men inte har möjlighet att besöka hans grav, tänd ett vanligt ljus och minns honom med värme. Jag tror att det är så han vill bli ihågkommen. Med enkelhet och värme.

Låt oss be.

"O Gud, du vet vad vi tänker och känner på denna dag då ett år har gått sedan våran Göran lämnade oss och gick hem till dig. Låt oss få gå i sinnesfrid hos dig och följa dig som dina barn. Ge oss ledning, värme, kärlek och beskydd så länge vi får vara kvar i det jordiska livet.
Vi ber för att Göran har fått komma hem till dig i ditt himmelska hem. Att han där får leva i glädje, i frid och ro, utan sorg och nöd precis som du har lovat oss i den heliga skriften. Göran trodde på dig och levde sitt liv för dig.
Låt ditt eviga ljus lysa för honom. Vi ber för att Göran nu har återförenats med sina kära som gått honom före. Farfar Paul, Farmor Karin, Morfar Jonas och Mormor Britta.
Vi ber dig också om vi som är kvar här får komma hem till dig när vi fullbordat vårat uppdrag och återförenas med våra kära som redan finns där.
Detta ber vi om i ditt heliga namn.

Amen.

Vi lyser frid över Görans minne och bevarar honom i våra hjärtan.


I will remember you, will you remember me ? (jag kommer minnas dig, kommer du minnas mig ?) är en sång som blir påtaglig en dag som denna. Den har något att säga oss alla. Ett budskap både till den avlidne men även till oss från dom om man så vill. Den handlar om att man lovar att man alltid kommer att minnas denna person och frågar om man själv kommer bli ihågkommen även fast man vet att man inte kommer få något hörbart svar och framför allt att man ska minnas det som varit med värme. Även fast det inte blev som man hade tänkt sig.

http://www.youtube.com/watch?v=XQtAOuBjysc


Konsert

Besökte Ljusdals Kyrka ikväll på en konsert med Robert Wells, Sofia Källgren och bassisten Lasse Risberg. Grymt bra ! Kyrkan var precis som på julkonserten i december överfullsatt. Konstigt när dom denna gång sålde biljetter. Man borde väl kunna göra ungefärliga beräkningar av hurm många som går in eller. Samtliga bänkrader var fulla, det var folk på sidobänkarna längst fram, det var fullt med folk på orgelläktaren och flera som ändå fick stå.

Det var en väldigt välspelad konsert på ca en och enhalv timme med en bred och bra repertoar (tror jag det heter). Jag måste erkänna att tidigare gånger jag hört Sofia så har jag inte gillat det jag har hört. Kan ha att göra med att det varit på stora utomhusscener så akustiken blev helt annorlunda i en kyrkokonsert. Ikväll var hon strålande. Hon bjöd på allt från låtar ur den egna skivan till klassiker som Adagio, Mio min mio, Phantom of the opera, Time to say goodbye och The prayer. Robert spelade som vanligt så taket nästan löft. Bäst måste jag nog ändå säga att jag gillar hans cover på Victor Borge ;) Jag har hört den förut men han ändrar lite här och var i arrangemanget hela tiden och det är alltid lika roligt.
Det blev både allsång och roliga historier emellan låtarna. Bland annat så berättade Sofia att dom så klart uppskattar applådtack från publiken i kyrkan. Det där är ju inte helt självklart för alla huruvida man ska applådera i kyrkan eller ej. Tidigare under turnen när dom varit i en annan kyrkan och just skulle börja spela så hade en präst kommit inrusandes, gripit mikrofonen från sofia och med hög och bombastisk röst talat om att i denna kyrkan får man minsann inte applådera. Ville publiken ändå visa sin uppskattning så fick dom minsann stå upp ! ........... Så där stod alla efter låtarna var slut, sa ingenting, var helt tyst och alla stirrade på alla ;) Hahah jag skrattade så jag storkande. Sofia sa att historien var helt sann. Det lät helt otroligt tyckte jag men jag vet ju samtidigt att en del präster faktiskt tycker så. Alltså... så länge man sköter det snyggt och inte beter sig som om man är på hultsfredsfestivalen så kan jag inte förstå vad som skulle vara fel med att applådera bra artister som uppträder i en kyrka. Nåja men roligt var det.


Det var en bra och välspelad konsert, helt värt sitt biljettpris.

Ring Klocka Ring !

Så har vi äntligen skiftat år från 2009 till 2010.

Jag och Eva reste på nyårsaftonsmorgonen till Stockholm. Vi åkte gävlependeln härifrån och bytte till x2000 där och fortsatte till Stockholm. Vi bodde på Hotell Terminus invid centralstationen där jag bott flera gånger.
Vi var ute på stan en sväng innan vi väntade på att klockan skulle bli kvart över fem då vi hade reserverat bord på jensens bøfhus där vi åt middag.

Klockan tio på kvällen klev vi på bussen upp till skansen. Det klev på så med folk att vi satt packade som sillar innan vi var framme. Där gick vi upp till solliden där scenen höll på att göras i ordning för fullt och dom medverkande repeterade. Vi gick runt en stund innan vi tog plats nästan längst framme vid scenen. Det ökade på med folk mera och mera och till slut var det nästan 10 000  där ute samt alla som stod inne på sollidens restaurang och tittade ut genom dom öppna fönstren.

Klockan 23.10 började det och höll på i en timme. Anne Lundberg var som alltid när hon leder något program utmärkt. Lisa Nilsson och operasångaren Peter Mattei samt en kör under ledning av Gustaf Sjökvist svarade för mycket bra musik. Några duktiga elddansare framförde våghalsiga nummer.
Strax före tolvslaget gjorde Jan Malmsjö entre och levererade för 9:e nyårsaftonsnatten i rad sin kraftfulla version av Alfred Tennysons översatta dikt "Nyårsklockorna" som har lästs på skansen av någon känd person sedan 1895.
Det hade skjutits fyrverkerier till och från över hela staden under kvällen men efteråt brakade det loss rejält i ett färgspel man bara får se på nyårsaftnarna. Har aldrig sett så mycket fyrverkerier någon gång. Men fint var det.
Sen promenerade vi hela vägen tillbaka från skansen till hotellet. Mycket folk ute såklart. Men dom flesta var nyktra. Kul att se !

På nyårsdagen strosade vi runt planlöst i huvudstaden då inga affärer var öppna. Vi var lite förvånade över att hela staden kryllade av ryssar ! Vi fikade nere i dom urgamla fångvalven på Cafe Sten Sture i gamla stan innan vi gick till hotellet och hämtade baggaget och begav oss till centralen.
Vi köpte med oss hamburgare från "donken" och avåt på tåget. Eva sov mest hela tågresan hem medan jag kollade på filmen "Role Models" på en bärbar dator som passageraren på raden framför hade ingång. Jag hade perfekt sikt där mellan stolsraderna ;) Heheh
Det snöade nästan hela biten hem så tåget stannade flera gånger då chauffören måste ut och rensa bromsarna från snö då dom felindikerade hela tiden. Vi var hemma runt halvåtta.

Sammantaget blev det 2 mysiga dagar i huvudstaden och det var en rolig upplevelse att gå på det traditionella nyårsfirandet på skansen. Vi har pratat om att göra det flera gånger utan att det blivit av men i år passade det bättre ön någonsin så då tog vi chansen.

Idag inventerade vi på jobbet. Det gick väldigt snabbt och smidigt. Det ska nästan bli lite skönt nu när långhelgerna är över och man kommer in i normal veckorytm igen och kan börja hålla reda på vilken dag det är ;)

Ni ska ha en god fortsättning alla !

Kram // Rickard


http://www.youtube.com/watch?v=WS0MJo-a_NY

Här hör vi dikten "Nyårsklockorna" som har lästs vid tolvslaget nästan varje nyårsaftonsnatt på skansen sedan i slutet av 1800-talet. Det är 5 personer i detta ljudklipp.  Anders De Wahl som var den första att inneha detta hedersuppdrag samt dom 4 senaste personerna Georg Rydeberg, Jarl Kulle, Margaretha Krook och den som nu har uppdraget att läsa denna dikt vid tolvslaget Jan Malmsjö.






RSS 2.0