De ska gå till den heliga staden..........

En god Alla Helgons Dag tillönskas er allihopa. Jag och min mor har just varit på kyrkogården och tänt ljus på graven. Det var som vanligt på denna dag väldigt mycket folk där. Vi ska på minnesgusdtjänst i kyrkan ikväll också.

Vad har hänt annars då sen sist jag skrev ? Tjaa vi har varit på personalresa i 2 omgångar. Vi åkte buss till Stockholm, såg på "Hairspray" som går på chinateatern, bodde på hotell och hade bokat restaurang flemings på kungsholmen för kvällen. Åkte hem på söndag eftermiddag efter att shoppingmaffian hade fått uträtta sitt.
Fast andra vändan vi var iväg stannade jag kvar tills måndag. Jag var på några lägenhetsvisningar den helgen men hittade inget av intresse. Jag har börjat kolla runt lite förutsättningslöst och se om jag kanske hittar något av intresse.
För 2 veckor sedan var jag ner till huvudstaden igen. Gick på en konsert "Champions of Rock" på Cirkus arena. Det var massa låtar från min favoritgrupp "Queen" och medverkande var Peter Johansson, Nina Söderqvist och den engelska musikalstjärnan Kerry Ellis. Riktigt bra show !! Var ute på arlanda och ägnade mig åt mitt favoritintresse "flight spotting" också. Så nu har jag ett gäng nya högkvalitetsbilder på flygplan igen ;)

En annan sak som har fångat mitt intresse den senate tiden är vem som ska bli vår näste förbundskapten i fotboll.
Vår förbundsordförande Lars-Åke Lagrell har skött det här så vansinnigt illa att han ska sparkas omgående !!! Han hade redan fått sparken i vilket annat land som helst.
Efter Erik Hamréns nej är det inte så många kvar att välja på. I nuvarande läge skulle jag föredra Stabaeks tränare Jan Jönsson, Örgrytes tränare Åge Hareide eller Spartak Moskvas tränare det förre danske stjärnskottet Michael Laudrup. Men jag gissar åt att förbundet nu gärna vill ha U21-Kaptenen Jörgen Lennartsson istället. Jörgen är säkert ingen dålig tränare men alldeles för okänd och oerfaren enligt min åsikt för att passa som förbundskapten. Däremot skulle han bli en utmärkt assisterande förbundskapten och på så vis slussas in i  A-Laget och kanske ta över som förbundskapten i framtiden.
Nåja hoppas det får en bra lösning. Hellre en bra lösning än en snabb lösning.

Det var nog allt jag hade att berätta för idag. Stanna kvar och håll utkik så ses vi på bloggen snart igen !

Ha det gott där te i stugorna // Rickard


Rubriken är början av psalm 172 som sjungs i många kyrkor runt om i Sverige idag. Texten går såhär.


De ska gå till den heliga staden,
de skall samlas i himlen en gång.
De skall häpna gå in genom porten
till en okänd värld, till ett annat liv.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny, jublande sång.

De skall minnas den grönskande jorden
och de somrar som blommade där.
De skall glömma det onda och svåra
i en gammal värld, i ett svunnet liv.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny jublande sång

De ska möta de trofasta vänner
som de miste på jorden en gång.
De skall leka med änglar och helgon
i Guds Paradis. De skall dansa där.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny jublande sång

De skall möta den levande Herren,
de skall se honom sådan han är.
och förvandlas i ljus till hans likhet.
Deras hopp han var, deras liv han är.
De skall sjunga, sjunga, ja sjunga
en ny jublande sång

Svar och återsvar

Fick det här svaret samma dag som jag skrev protestbrevet. Publicerar detta och mitt svar tillbaka då många har frågat efter det.


Hej

Vi beklagar att du och din familj känner er störda av oss i den sorg som ni tvingas leva med.
Emellanåt kommer det nya medarbetare till Ljusdals-Posten, jag är själv en av dem, och det innebär att vi kan brista i lokalkännedom. Du tycker det var oförlåtligt att vi kontaktade din mor. Därför vill jag informera om att vi använde oss av kontaktuppgifter som fanns på branschorganisationen Svensk Handels hemsida. Där hänvisas den som vill kontakta ert företag till din far och det mobilnummer som vår reporter ringde.
 
Hälsningar
Torbjörn Haglund
nyhetschef
LJUSDALS-POSTEN

Han skyllde alltså deras agerande på nya medarbetare. Skamligt tycker jag då nästan alla som kände Göran jobbar kvar i ljp-huset. På avdelningen där reportern som ringde jobbar har hon många kollegor som vet mycket väl vem Göran var och vad som hände honom !
Sedan så får jag uppfattningen att när han skriver följande mening "Du tycker det var oförlåtligt att vi kontaktade din mor" så sätter han orden i en anklagande ton och inte i en välmenande. Jag kanske misstar mig där men i mina öron låter det som en anklagande ton. Jag fick ingen ursäkt av honom men det var jag inte ute efter heller då jag sa i brevet att det finns inga godtagbara ursäkter för sådant här beteende utan jag ville få honom att erkänna att dom gjorde fel och att han skulle lova att detta aldrig händer igen.
Det gjorde han emellertid inte men han har inte svarat på svaret jag gav honom och så länge jag inte får något svar så väljer jag att tolka det som att han är införstådd med att ett mycket grovt, klantigt och oacceptabelt fel begåtts av hans personal.

Här är svaret jag gav honom.


Hej Torbjörn !
Jag tackar för ditt beklagande.
Jag förstår att det kommer nya medarbetare ibland som inte har någon lokal anknytning men jag kan inte se det som en ursäkt.
Fel kan alla göra men vi trodde ändå med att ni visste i ljp-huset att Göran hade gått bort då trots allt många jobbar kvar som kände Göran väldigt väl !
Jag har förstått att ni använde er av uppgifter från svensk handel där det tyvärr hänvisades till min far. Finner detta mycket märkligt då det gått 9 månader och dom mycket väl känner till att Göran gått bort. Ska se till att dessa uppgifter ändras omedelbart om det inte gjorts redan.
 
Jag hoppas att vi är överrens om att ett fel har begåtts och att min mor nu får sörja min far ostört och slipper fler sådana här obehagliga samtal.
 
Rickard Nyberg.


Jag hoppas att det här är utagerat nu. Det är helt upp till ljusdalsposten. Dom har redan gjort illa min familj tillräckilgt mycket så jag hoppas att även dom inser att det är nog nu.

Ska inom kort publicera den utlovade men kraftigt försenade rapporten om personalresorna.

Tills dess Ha det !

// Rickard


  


Egentligen tänkte jag idag skriva om de föregående 2 helgernas personalresor men....

....Det kom en sak emellan. Härmed publicerar jag det protestbrev jag skrev till Ljusdalsposten idag.

Hejsan !
Jag heter Rickard Nyberg. Jag är son till Göran Nyberg, tidigare VD och ägare för den lokala livsmedelskedjan AB Delins Eftr. Han gick bort den 9 januari i år. En bortgång som var väntad då han var svårt sjuk i levercancer sen ett halvår tillbaka men som har tagit fruktansvärt hårt psykiskt på hans familj d.v.s mig, min mor och hans gamla föräldrar 79 och 77 år gamla. Det är någonting vi aldrig kommer att komma över men tiden kommer förhoppningsvis att lära oss att leva med det.
Göran hade trots att det skakade ibland ett fint samarbete med ljusdalsposten. Han fick en god kontakt med flera chefer och reportrar.
Det resulterade i många seriösa artiklar och överrenskommelser men även korrigeringar när det var något som inte riktigt stämde med verkligheten eller om det var något Göran var väldigt missnöjd med. Dagen efter Göran avled skrev en av ljusdalspostens reportar som hade känt Göran mycket länge en värdig minnesartikel helt i Görans anda. Det var en berättelse rakt av om Görans liv och vad han gjort under sitt yrkesverksamma liv. Utan glorifieringar, utan kungaförklaringar och onödiga upphöjningar. Göran avskydde allt sånt. Han arbetade hellre i bakgrunden än i rampljuset. Minnesartikeln i ljusdalsposten den 10 januari speglade denna sida hos Göran väldigt bra.
För detta har min mor tackat reportern och visat vår familjs uppskattning.
 
Därför är det med beklagande vi tyvärr tvingas konstatera att en del människor i ljp-huset i Ljusdal fortfarande inte ens känner till att Göran har gått bort !!!
Idag är det Onsdagen den 7 oktober nästan på dagen 9 månader sedan dödsfallet. I morse var det nära att jag blev föräldralös. Min mor höll på avlida av chocken att en tidningsreporter från ljusdalsposten ringer till henne på hennes privata mobiltelefon och frågar efter GÖRAN !!!
Hon ska skriva en artikel om svensk handel ska därför ha tag i honom för en intervju. Hon är reporter, hon jobbar på ljusdalsposten och ska skriva en artikel och hon känner inte ens till att Göran har avlidit för 9 månader sedan. Hur kommer det sig ? Hur kan detta ske trots Görans kontakter med så många i ljp-huset, trots att han var en av ortens mest kända företagare och trots att Delins alltid varit en av ljusdalspostens största annonsörer ? Han kan det ske ?
Det är 9 MÅNADER sedan Göran dog. Alla i ljp-huset borde vara medvetna om detta nu eller ? Iallafall så har ni haft all chans i världen att ta reda på detta. Men nu vet ni och nu räcker det ! Ska min mor som numera äger AB Delins Eftr aldrig någonsin få bli lämnad ifred i sin sorg efter hennes make ? Det verkar inte som om ljusdalsposten tänker gå med på det.
Den kvinnliga reportern som ringde samtalet i morse bad min mor om ursäkt men kan man verkligen göra det ? Är det verkligen förlåtligt att göra såhär ? Det tycker inte vi i min familj iallafall. Min mor känner sig återigen på grund av ljusdalsposten kränkt och sårad.
Och anledningen till att jag säger återigen är artikeln som skrevs för någon dag sedan av en manlig reporter där statistik och siffror angående Delins omsättning visades. Den manlige reportern hade på telefon kommit överrens med min mor om att inte skriva ut några siffror överhuvudtaget och vad händer när min mor slår upp tidningen dagen efter ? Att journalister arbetar så och bryter muntliga avtal är ingen nyhet för oss men att ni sedan skyller på pressfriheten gör det bara värre för er själva. Det är inget lokalt problem det där. Era kollegor i aftonbladet och expressen arbetar likadant. Framtidens Sverige går tydligen ut på att journalister skyddar sig själva med motiveringen "pressfrihet" då dom sedan skriver allt dom kommer över trots att det kan tänkas kränka och såra massvis med människor.
Så här står det att läsa om pressfrihet.
 
"Pressfrihet bygger på ett samhälles tryckfrihet och yttrandefrihet. Grunden är att det i tryck ska vara möjligt att kritisera de styrande och förmedla information. Pressfrihet ingår som en självklar del av de flesta definitioner av demokrati" .
 
Jag tycker att dom som mest behöver läsa på vad det verkligen innebär och sluta göra egna tolkningar av detta är journalisterna själva.
Är det verkligen någon demokrati i att skriva allt man kommer över, kränka och såra så många människor och sedan skydda sig med motiveringen "vi får göra så för vi har faktiskt pressfrihet i det här landet" ?'
Det är väldigt många människor i det här landet som blir kränkta och sårade av journalisters egna tolkning av pressfriheten varje dag.
Men den debatten ska jag ta i ett annat forum.
 
Avslutningsvis vill jag bara säga att min mor och jag kommer fortsatt att vara kunder hos ljusdalsposten och prenumerera på eran tidning men vi kommer att tänka oss för väldigt noga innan vi använder tidningen som ett sätt för att få ut information om Delins. Vi känner att för våran del har förtroendet för ljusdalsposten som nyhetskälla tagit helt och hållet slut.
 
Detta skriver jag på hela min familjs vägnar i förhoppning om att ni respekterar min mor lika mycket som ni en gång respekterade min far, i förhoppning om att vi får slippa några fler obehagliga samtal från ljusdalspostens personal och i förhoppning om att vi en gång för alla får bli lämnad ifred i våran sorg och saknad efter vår älskade make, far och son Göran Nyberg.
 
Tack för att ni ville läsa.
 
Rickard Nyberg.
 
 
 

RSS 2.0